Omul nu poate să trăiască singur, trebuie să relaționeze cu semenii lui. Pentru a evolua și a-și păstra sănătatea fizică și mentală, oamenii sunt dependenți unii de ceilalți, începând cu relațiile care fac parte din procesul vieții, relațiile părinți –copii. O familie înseamnă oameni care te iubesc și pe care îi iubesti, care te cunosc pe față și pe dos și care pot crede în tine mai mult decât o faci tu. Indiferent de ce s-ar intampla, ei vor fi acolo să te ajute, să te sfătuiască, să îți redea speranța.
Familia îți creează condițiile să iubești și să fii iubit toata viața, iar timpul investit în întărirea relațiilor de rudenie nu este deloc unul pierdut. Dacă te gândești la diversitatea dintre membrii familiei, la contrastul dintre caractere, la diferențele de vârstă și la bucuriile și provocarile lor, vei conștientiza că deși rudele nu ți le poți alege, stă la latitudinea ta să le accepti și să ți le apropii. Într-o familie în care există dragoste, membrii acesteia au parte de bunătate, încurajare, apreciere, disciplină, comunicare, încredere, educație, implicare, responsabilitate, recunoștință, protecție, bucurie și confort. Orice tip de activitate făcută în familie, de la treburile casnice, cumpărături, concedii, sărbători, aniversări, întăresc legătura dintre membrii acesteia. Dacă sunteți împreună, vă veți simți mai apropiati emoțional și familia voastră va fi mai sănătoasă.
Omul este o fiinţă socială şi în sensul că „are nevoie de celălalt om”. Dinamica acestor necesităţi orientează şi reglează relaţiile dintre persoane. Multe necesităţi individuale sunt satisfăcute în relaţiile dintre persoane: suport psihologic, dragoste, stimă, reducerea incertitudinii şi anxietăţii, afiliere, securitate, statut.
Relațiile iubitoare cu întreaga comunitate de oameni care ne înconjoară – familia și prietenii – înseamnă o viață mai bună pe toate planurile. Fericirea pe care o simți ca urmare a relațiilor cu ceilalți îți aduce sănătate și stare de bine din punct de vedere:
- fizic, prin eliberarea de oxitocina/ocitocina, hormon care scade tensiunea, stresul, durerile, anxietatea si creste energia, imunitatea si starea de bine;
- intelectual, printr-o minte alertă, creativă, care acumulează constant informații și își dezvoltă inteligența emoțională;
- emoțional, prin scăderea șanselor de a suferi de diverse tulburări afective-depresie, anxietate;
- spiritual, prin practicarea generozității, iertării, răbdării și acceptării;
- social, prin inter-relaționare.
Analizând mai multe studii legate de demență, o cercetare din 2009 a descoperit că un grad mai mare de conectare socială te poate proteja de apariția acestei boli. Alt studiu (din 2005) a dovedit ca persoanele cu cei mai mulți prieteni trăiesc cu 22% mai mult decat cele care nu au un cerc social apropiat, iar o cercetare din 2010 spune că oamenii cu legături sociale puternice au un risc de mortalitate cu 50% mai mic decât singuraticii.
O familie funcțională îți construieste încrederea în sine, te determină să te valorizezi cum trebuie, fără a-i devaloriza pe alții, să fii adaptat și independent – abilități de valoare care te ajută să reziști într-o lume plină de frustrări și probleme.
Un mediu familial stabil înseamnă liniște psihică, care îți permite să te dezvolți ca persoană, să-ți accesezi potențialul și să ai succes de-a lungul vieții. Nu uita însă și de timpul pentru tine. Suntem ființe sociale, dar avem nevoie să stăm și singuri, să luăm o pauză numai pentru noi, în care să facem ceva care ne conferă o stare
0 Comentarii