Când am nevoie de un psiholog?

by | Feb 14, 2023 | Uncategorized

În ultima perioadă preocupările pentru sănătatea mintală au căpătat tot mai mult teren. În România însă, deseori, mersul la psiholog este stigmatizat. Este greu să ne admitem problemele, pentru că, asociem asta cu lipsa încrederii în noi înșine. Dar, până la urmă, ce înseamnă aceste probleme? Oare nu toți oamenii le au? Fie că simți anxietate, că ești stresat, că ți se pare că nu primești cât meriți, orice gând care nu îți dă pace sau îți schimbă starea în mai rău este o astfel de problemă pe care o poți discuta cu un specialist. Când anume? Tu știi cel mai bine.

Următoarea afirmație poate ti-ai spus-o chiar tu fiindca ai auzit-o prea des: ”Sunt un om slab dacă cer ajutor”. În realitate, cei care acceptă și își asumă problema cu care se confruntă sunt oamenii mai curajoși și sunt mai puternici decât media. Crezi sau nu, recunoașterea vulnerabilității te face mai puternic. Tu singur nu poți rezolva niște probleme care nici nu știi de unde pornesc. Un psiholog are o pregătire adecvată și te poate face să fii mai blând cu tine, să vezi lucrurile din cu totul o altă perspectivă decât cea subiectivă.

Poate te întrebi: De ce să vorbești cu un psiholog când poți să vorbești cu familia sau cu prietenii? Sigur că este foarte important să ai prieteni în care să ai încredere și cu care să poți vorbi, însă, probabil îți va fi foarte greu să le spui ce te macină. Prietenii și familia au deseori tendința de a te sprijini și de ați spune că tot ce faci tu este bine. Cu un specialist poți discuta altfel și te poate face să ajungi la adevărata rădăcină a problemei.Faptul că nu este implicat emoțional îi determină reușita. Asta nu înseamnă că nu îi pasă de tine, că nu înțelege ce și cum simți, dimpotrivă, doar că, spre deosebire de cercul tău de cunoscuți, el gândește la rece. Sunt mulți care se tem să meargă la psiholog, de teamă să nu fie judecați. Acest lucru nu se întâmplă! Nici la coafor nu te judecă stilistul pentru  că mergi cu vârfurile despicate. Tocmai din acel motiv te și duci. La fel și la psiholog. Acesta îți creează un cadru în care să te simți protejat, securizat emoțional, tocmai pentru a te manifesta exact așa cum simți. Pentru a te înțelege mai bine, ca apoi să te ajute să te accepți exact așa cum ești.

E foarte scump să mergi la psiholog? Realitatea e ca nu trebuie să mergi zilnic la psiholog, nici măcar săptămânal. După prima vizită la psiholog acesta îți va spune frecvența pe care ți-o recomandă. Cel mai adesea, daca nu ai probleme mai serioase aceasta va fi la circa două săptămâni, poate chiar lunar. Există și variante de pachete de servicii psihologice ce pot avea un preț mai redus  Cel mai bine este să încerci. Pentru că, sincer, două vizite pe lună nu te vor costa mai mult decât două seri în oraș. Și pentru o stare de bine pe termen lung merită investiția, nu crezi?

Dar cum știi dacă ai nevoie să mergi la un psiholog? Sunt voci care spun ca nimănui nu   i-ar strica să facă din când în când câteva vizite la un specialist și poate că este adevarat😊

Ce semne îți spun că ar trebui să apelezi la ajutor:

-simți singurătate, dar nu mai ai nicio dorință de a interacționa cu nimeni fie ca e rudă, prieten sau cunoscut

-ai o frică permanentă că ceva rău se va întâmpla în curând, poate fi vorba de frica de a pica un examen, de a fi dat afară de la job, de a fi părăsit de partener

-ai mereu senzația că cineva te sabotează sau are ceva cu tine, când colo tu ai ceva cu tine

-ai dezvoltat dependențe sau simți că ești foarte aproape să ajungi acolo: alcool, droguri, jocuri de noroc? Nu trebuie să te învinovățești .Dar dacă ai conștientizat, este bine să apelezi la un specialist cu care să poți vorbi deschis.

-simți că ai agresivitate permenentă? Ai tendința să te contrazici mereu cu oricine? Să fii agresiv în gesturi sau în limbaj? Atunci cu siguranță ca te-ar putea ajuta consilierea. Nu neglija nici faptul ca te simți mereu obosit, foarte stresat, depăsit  sau neajutorat. E un bun prilej să discuți cu cineva despre asta.

Acestea sunt doar câteva semne că ai nevoie de un psiholog. În realitate orice gând care te macină sau orice te nemulțumește față de propria persoană, reprezintă un bun motiv să faci ceva pentru tine. Nu știi ce? Întreabă un specialist. O fac mulți oameni care deși par puternici sau infailibili au aceleași nesiguranțe ca tine sau au trecut prin aceleași situații ca și tine, chiar oameni celebri.

Cum decurge o ședință cu psihologul? Te va întreba daca ai mai fost înainte la un psiholog sau un psihoterapeut. Îți va explica apoi regula confidențialității și anume că absolut tot ceea ce discutați rămâne confidențial.Te va întreba ce nevoie sau problemă ai? Îți va adresa întrebări despre trecutul tău, familie, prieteni. Te va ajuta să ajungi singur la răspunsurile pe care le cauți, căci un psiholog bun nu dă niciodată sfaturi, ci, cel mai mult, recomandări.

Ce beneficii îți poate aduce mersul la psiholog? Vei învăța foarte multe lucruri despre tine, vei înțelege cum s-a ajuns la anumite situații, îți vei cunoaște limitele. dar și ce poți face pentru ca tu să fii așa cum îți dorești. Vei avea relații mult mai sănătoase cu cei din jur: familie, prieteni, iubit sau iubită sau simpli oameni cu care interacționezi. Vei învăța să spui ce te deranjează fără să fii agresiv, dar făcându-i pe ceilalți să te înțeleagă. Te poate ajuta să-ți îndeplinești obiectivele personale sau profesionale, vei face un plan pe care să-l urmezi. Unele probleme vor fi rezolvate înainte să apară.

Sună prea frumos să fie adevărat? Dar, e adevărat! Un psiholog te va ajuta să înțelegi de unde apar anumite reacții, probleme și, astfel, pe viitor, vei ști cum să te poziționezi diferit și să nu ajungi în situații care să îți creeze neplăceri. Nu în ultimul rând îți vei îmbunătăți somnul. Cine nu își dorește asta? Deseori, esti ținut treaz pentru că te îngrijorează problemele, ceva ce ai făcut în trecut sau ce urmează să faci ziua următoare.

Viața înseamnă un proces continuu de învățare nu numai despre ce te înconjoară, ci și despre cine ești tu cu adevărat. Prin urmare, trăiește-ți viața autentic pentru tine însuți și nu vei regreta niciodată!

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Skip to content