Copiii și inteligența emoțională

by | Feb 22, 2022 | Uncategorized

Termenul de inteligență emoțională (EI), denumit uneori coeficient emoțional, a apărut în anii ’60, însă a devenit cunoscut în anul 1995, datorită psihologului american Daniel Goleman, care a publicat numeroase cărți pe această temă. Considerată de autor cheia succesului personal și profesional, inteligența emoțională este un amestec de stăpânire de sine, motivație, empatie, gândire liberă, tact și diplomație.Aceste attribute ale unei persoane o fac să aibă o inteligență emoțională ridicată.Asfel, persoana își poate controla reacțiile emoționale în raport cu ceilalți datorită faptului că este conștientă de toți factorii care contribuie la apariția reacției respective.

Coeficientul emoțional (EQ) este diferit de coeficientul de inteligență (IQ), care măsoară inteligența umană în planul abilităților mentale cognitive, pe baza unor teste standardizate raportate la vârsta cronologică.Dacă IQ-ul este măsurabil, în privința inteligenței emoționale nu există o scară valorică și nici teste standardizate.

Pe scurt, inteligența emoțională înseamnă conștientizarea propriilor emoții și a celorlalți, precum și managementul emoțiilor și a relațiilor. Este rețeta de succes fără de care pur și simplu te învârți în întuneric. Inteligența emoțională este una dobândită și nu moștenită genetic, iar vestea bună este că aptitudinile de inteligență emoțională pot fi antrenate.

O importanță deosebită trebuie acordată copiilor și emoțiilor acestora.Deși pot trece repede, emoțiile dictează comportamentul copiilor, pentru că aceștia nu au învățat încă să le gestioneze. Chiar dacă sunt la grădiniță sau au trecut în clasele primare, copiii trebuie familiarizați cu gestionarea emoțiilor și dezvoltarea inteligenței emoționale. Aici intervine rolul familiei sau al psihologului / consilierului.

Cercetătorii au demonstrat în cadrul experimentelor longitudinale(urmărite în timp), că elevii care au un sistem emoțional stabil la vârsta de 4-5 ani, au rezultate mult mai bune la diferite examene din facultate, iar capacitatea de a recunoaște și de a face față emoțiilor duc la performanțe mai mari la școală, în câmpul muncii și în relațiile interumane.

Este important să invățăm copiii să-și cunoască emoțiile și să nu reacționeze mereu impulsiv sub influența emoțiilor de moment. ”Care sunt emotiile?” ,” De ce sunt? ”, ”Cum le pot controla?”, ” Sunt normale?”

Metode pentru dezvoltarea inteligenței emoționale a copilului tău:

1.Încurajează-ți copilul să identifice și să numească emoțiile care îl încearcă în diferite situații

2. Practică împreună cu el ”citirea” emoțiilor celorlalți, o poți face vizionând un film, citind o carte adecvată vârstei

3.Reflectați împreună comportamentul din trecut într-o anumită situație și încercați să-l recreați adecvat, puteți practica jocul de rol.

4.Veniți cu noi strategii, incurajați interacțiunea de grup cu alți copii prin intermediul activităților de dezvoltare personală.

5.Dezvoltați empatia copilului prin implicarea în acțiuni comune de întrajutorare, voluntariat, îngrijirea unui animal de companie.  ”Cine este langa mine?”, ”Ce simt cei de langa mine?”, ”De ce simt si ei la fel ca mine?”

Un copil nu va avea mereu reacții raționale și nu va putea să își controleze emoțiile tot timpul, dar va învăța prin dezvoltarea inteligenței emoționale ce acțiuni concrete să întreprindă pentru gestionarea momentelor dificile din punct de vedere emoțional.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Skip to content